Οι διαγωνιζόμενες ταινίες ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής της European Film Academy, στο Ρέικιαβικ.

Το Βραβείο Κοινού LUX στηρίζει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο επιλέγοντας παραγωγές που θίγουν τοπικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και ενθαρρύνουν τον διάλογο σχετικά με τις αξίες μας. Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό, το Κοινοβούλιο ένωσε πέρυσι τις δυνάμεις του με την European Film Academy για τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Το κοινό συμμετέχει άμεσα στο Βραβείο Κοινού LUX καθώς επιλέγει τη νικήτρια ταινία μαζί με τους ευρωβουλευτές.

Οι φετινοί φιναλίστ προσφέρουν ένα εκλεκτικό μείγμα θεμάτων, προσεγγίσεων και συγκινητικών εικόνων και αποτελούν συμπαραγωγές τουλάχιστον 10 χωρών, αναδεικνύοντας τον πολιτισμικό πλούτο της Ευρώπης.

Συναρπαστικά νέα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δικαιολογούν τον ενθουσιασμό μας για τη φετινή έκδοση του Βραβείου Κοινού LUX:

  • Φέτος διαγωνίζονται πέντε φιναλίστ αντί για τέσσερις, προσφέροντας περισσότερα ποικιλία και επιλογές.
  • Οι ταινίες θα υποτιτλιστούν σε όλες τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ
  • Δεν χρειάζεται να τις δείτε όλες, μπορείτε να τις βαθμολογήσετε μέσω της καινούργιας μας πλατφόρμας
  • Η περίοδος αξιολόγησης παρατάθηκε έως τις 12 Ιουνίου 2023, δύο μόλις μέρες πριν την τελετή απονομής, αφήνοντας περιθώριο για ανατροπές τελευταίας στιγμής!

Οι υποψήφιες ταινίες

 

"Οι Ροδακινιές του Αλκαράς" της Κάρλα Σιμόν - συμπαραγωγή Ισπανίας και Ιταλίας

Η οικογένεια Σολέ περνάει όλα της τα καλοκαίρια μαζεύοντας τα ροδάκινα από τον οπωρώνα της στο Αλκαράς, ένα μικρό χωριό στην Ισπανία. Αλλά η φετινή σοδειά θα είναι μάλλον η τελευταία τους, καθώς αντιμετωπίζουν έξωση. Τα νέα σχέδια για τη γη περιλαμβάνουν την εκρίζωση των ροδακινιών και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, κάτι που προκαλεί ρήγμα στην άλλοτε σφιχτοδεμένη μεγάλη οικογένεια.

 

"Μέρες ξηρασίας" του Εμίν Αλπέρ - συμπαραγωγή Τουρκίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Ελλάδας και Κροατίας

Ο Εμρέ, ένας νέος εισαγγελέας, διορίζεται σε μια μικρή πόλη που μαστίζεται από τη λειψυδρία και τα πολιτικά σκάνδαλα. Αν και στην αρχή νιώθει ευπρόσδεκτος, στην πορεία οι σχέσεις του με τους ντόπιους γίνονται όλο και πιο τεταμένες και άθελά του εμπλέκεται στην τοπική πολιτική σκηνή. Όταν ο Εμρέ έρχεται πιο κοντά με τον ιδιοκτήτη της τοπικής εφημερίδας, οι φήμες οργιάζουν και η ένταση κορυφώνεται.

 

"Close" του Λούκας Ντοντ - συμπαραγωγή Βελγίου, Γαλλίας και Ολλανδίας

Η δυνατή φιλία μεταξύ δύο δεκατριάχρονων αγοριών, του Λεό και του Ρεμί, διαταράσσεται ξαφνικά. Προσπαθώντας να καταλάβει τι έχει συμβεί, ο Λεό προσεγγίζει τη Σοφί, τη μητέρα του Ρεμί. Το «Close» είναι μια ταινία για τη φιλία και την ευθύνη.

 

"Το Τρίγωνο της Θλίψης" του Ρούμπεν Όστλουντ - συμπαραγωγή Σουηδίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου

Μια ανελέητη σάτιρα, στην οποία αντιστρέφονται οι ρόλοι και οι τάξεις και αποκαλύπτεται η ανήθικη οικονομική αξία της ομορφιάς. Δυο μοντέλα, ο Καρλ και η Γιάγια, προσκαλούνται να πάρουν μέρος σε μια πολυτελή κρουαζιέρα μαζί με μια ομάδα ζάμπλουτων επιβατών, έναν Ρώσο ολιγάρχη, Βρετανούς εμπόρους όπλων και έναν περίεργο αλκοολικό καπετάνιο που λέει τσιτάτα του Μαρξ. Τι μπορεί να πάει στραβά;

 

"Will-o'-the-Wisp" του Ζοάο Πέδρο Ροντρίγκεζ - συμπαραγωγή Πορτογαλίας και Γαλλίας

Ένας ετοιμοθάνατος βασιλιάς χωρίς στέμμα, η υψηλότητά του ο Αλφρέντο, αναπολεί μακρινές μνήμες της νιότης και τον καιρό που ονειρευόταν να γίνει πυροσβέστης. Η συνάντησή του με τον Αφόνσο, τον εκπαιδευτή του στην πυροσβεστική, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή των δύο νέων, οι οποίοι ερωτεύονται με πάθος και επιθυμούν να ανατρέψουν το κατεστημένο.

Ψηφίστε την αγαπημένη σας ταινία

Πάρτε κι εσείς μέρος στη μεγαλύτερη κινηματογραφική κριτική επιτροπή ταινιών που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη! Δείτε και ψηφίστε την αγαπημένη σας ταινία μέχρι τις 12 Ιουνίου. Η νικήτρια ταινία θα αναδειχθεί με συμψηφισμό της ψήφου του κοινού και των ευρωβουλευτών, με κάθε ομάδα να αντιπροσωπεύει το 50% των ψήφων.

Η τελετή απονομής τους Βραβείου Κοινού LUX θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου 2022 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.