Η έξαρση των αντισημιτικών περιστατικών σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες, θυμίζοντας μερικές από τις πιο σκοτεινές εποχές στην ιστορία. Οι Ευρωπαίοι Εβραίοι σήμερα ζουν ξανά με φόβο.

Έχουμε δει μια αναζωπύρωση αντισημιτικών περιστατικών και ρητορικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο: βόμβες μολότοφ πέταξαν σε συναγωγή στη Γερμανία, αστέρια του Ντέιβιντ ψεκάστηκαν σε κτίρια κατοικιών στη Γαλλία, ένα εβραϊκό νεκροταφείο βεβηλώθηκε στην Αυστρία, εβραϊκά καταστήματα και συναγωγές δέχθηκαν επίθεση στην Ισπανία , διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα μίσους κατά των Εβραίων.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η ΕΕ στέκεται στο πλευρό των εβραϊκών κοινοτήτων της.

Καταδικάζουμε αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις με τον πιο έντονο τρόπο.

Πηγαίνουν ενάντια σε όλα όσα πρεσβεύει η Ευρώπη.

Ενάντια στις βασικές μας αξίες και στον τρόπο ζωής μας.

Απέναντι στο μοντέλο της κοινωνίας που εκπροσωπούμε: ένα μοντέλο που βασίζεται στην ισότητα, τη συμπερίληψη και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί – κανείς δεν πρέπει να ζει με τον φόβο των διακρίσεων ή της βίας λόγω της θρησκείας ή της ταυτότητάς του. Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την ευημερία όλων των κοινοτήτων της, εθνοτικών, θρησκευτικών ή άλλων.

Πρέπει να απωθήσουμε αυτήν την άνοδο του αντισημιτισμού, καθώς και την άνοδο του αντιμουσουλμανικού μίσους που παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες – η οποία δεν έχει θέση στην Ευρώπη. Έχουμε ήδη ισχυρά εργαλεία στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών: η νομοθεσία της ΕΕ ποινικοποιεί τη δημόσια υποκίνηση μίσους και βίας και καθορίζει μια κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής και ξενοφοβικής ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων μίσους.

Η διασφάλιση της αυστηρής επιβολής τους είναι τώρα πιο επιτακτική από ποτέ. Και από το 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή την πρώτη της συνολική στρατηγική για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την ενίσχυση της εβραϊκής ζωής, καθώς και από το 2020 ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ κατά του ρατσισμού.

Σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τα μέτρα ασφαλείας. Έχουμε ήδη αυξήσει τη χρηματοδότηση της ΕΕ για την προστασία των χώρων λατρείας και άλλων χώρων και εργαζόμαστε για να διαθέσουμε περισσότερη υποστήριξη. Παράλληλα, εντείνουμε την επιβολή της σχετικής νομοθεσίας για να διασφαλίσουμε ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες αντιδρούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε αντισημιτικό ή αντιμουσουλμανικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, είτε πρόκειται για τρομοκρατικό περιεχόμενο, ρητορική μίσους ή παραπληροφόρηση.

Είναι κοινή μας ευθύνη ως Ευρωπαίοι να σταθούμε εναντίον σε όλες τις μορφές μίσους .