Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε ορισμένες δεσμεύσεις που πρότεινε η Apple νομικά δεσμευτικές βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Οι δεσμεύσεις αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες ανταγωνισμού που διατύπωσε η Επιτροπή όσον αφορά την άρνηση της Apple να παράσχει στους ανταγωνιστές της πρόσβαση στην τυποποιημένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται για ανέπαφες πληρωμές με κινητά iPhone στα καταστήματα [«επικοινωνία κοντινού πεδίου» (NFC) ή «tap and go»].
 

Η Επιτροπή διαπίστωσε προκαταρκτικά ότι η Apple διαθέτει σημαντική ισχύ στην αγορά των έξυπνων κινητών και δεσπόζουσα θέση στην αγορά των πληρωμών εντός καταστήματος μέσω κινητών πορτοφολιών σε συσκευές iOS. Το Apple Pay είναι το μόνο κινητό πορτοφόλι που έχει πρόσβαση στο υλισμικό και στο λογισμικό NFC («είσοδος NFC») των συσκευών iOS για την πραγματοποίηση πληρωμών στα καταστήματα, καθώς η Apple δεν καθιστά την είσοδο NFC διαθέσιμη σε τρίτους προγραμματιστές κινητών πορτοφολιών. Η έρευνα της Επιτροπής κατέληξε στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι η Apple καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της αρνούμενη να προμηθεύσει την είσοδο NFC των συσκευών iOS σε ανταγωνιστικούς της προγραμματιστές κινητών πορτοφολιών και παράλληλα περιορίζοντας την πρόσβαση αυτή μόνο στο Apple Pay.
 

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ανταγωνισμού της Επιτροπής, η Apple πρότεινε να αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις, όπως να παράσχει σε τρίτους παρόχους πορτοφολιού πρόσβαση στην είσοδο NFC των συσκευών iOS δωρεάν, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν το Apple Pay ή το Πορτοφόλι Apple. Η Επιτροπή συμπέρανε ότι οι δεσμεύσεις της Apple θα αντιμετώπιζαν τα προβλήματα ανταγωνισμού και, κατά συνέπεια, αποφάσισε να τις καταστήσει νομικά δεσμευτικές για την Apple. Οι δεσμεύσεις θα παραμείνουν σε ισχύ για δέκα έτη και θα ισχύουν σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Η εφαρμογή τους θα παρακολουθείται από εντολοδόχο παρακολούθησης.
 

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος,, αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά: «Οι πληρωμές μέσω κινητού είναι ασφαλείς και βολικές. Η Apple δεσμεύτηκε ότι θα παράσχει στους ανταγωνιστές της πρόσβαση στην τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών των iPhone. Η σημερινή απόφαση καθιστά υποχρεωτικές τις δεσμεύσεις της Apple. Ανοίγει τον ανταγωνισμό σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, εμποδίζοντας την Apple να αποκλείσει τα άλλα κινητά πορτοφόλια από το οικοσύστημα του iPhone. Στο εξής, οι ανταγωνιστές θα μπορούν να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά την Apple Pay για πληρωμές μέσω κινητών iPhone στα καταστήματα. Έτσι, οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους μια μεγαλύτερη επιλογή ασφαλών και καινοτόμων κινητών πορτοφολιών.»

 

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.