Ξεκινάει η περίοδος υποβολής υποψηφιοτήτων για το βραβείο Lorenzo Natali, το εμβληματικό βραβείο δημοσιογραφίας της ΕΕ. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα καταθέτοντας επιλέξιμες ιστορίες έως τα μεσάνυχτα της 28ης Απριλίου.
 

Το βραβείο αναγνωρίζει και τιμά το έργο δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο που αναδεικνύει τις πιο πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις.
 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τους δημοσιογράφους που καλύπτουν θέματα που αφορούν την ανισότητα, την εξάλειψη της φτώχειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη, το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, τη δράση για το κλίμα, τον ψηφιακό τομέα, την εργασία και την απασχόληση, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη μετανάστευση, την υγειονομική περίθαλψη, την ειρήνη, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους μέσω διαδικτύου.
 

Οι δημοσιογράφοι μπορούν να υποβάλουν έντυπα, οπτικοακουστικά ρεπορτάζ ή ρεπορτάζ πολυμέσων σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Διεθνές Βραβείο: ρεπορτάζ σε μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν σε μία από τις χώρες εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Βραβείο Ευρώπης: ρεπορτάζ σε μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Βραβείο καλύτερου νεοεμφανιζόμενου δημοσιογράφου: ρεπορτάζ από δημοσιογράφο ηλικίας κάτω των 30 ετών κατά τον χρόνο δημοσίευσης σε μέσο ενημέρωσης με έδρα σε οποιαδήποτε από τις χώρες που είναι επιλέξιμες για το διεθνές βραβείο και το βραβείο Ευρώπης.


Οι υποψηφιότητες είναι ανοικτές για ρεπορτάζ σε οποιαδήποτε γλώσσα αλλάπρέπει να συνοδεύονται από μετάφραση σε μία από τις γλώσσες του διαγωνισμού: αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά ή πορτογαλικά.
 

Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις είναι διαθέσιμες εδώ.
 

Επιλογή των νικητών

Μια μεγάλη κριτική επιτροπή διεθνώς διακεκριμένων δημοσιογράφων και εκπροσώπων σημαντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων από ολόκληρο τον κόσμο θα επιλέξει τους νικητές σε κάθε κατηγορία.
 

Ο νικητής ή η νικήτρια κάθε κατηγορίας θα λάβει 10 000 ευρώ. Στον νικητή ή στη νικήτρια της κατηγορίας Καλύτερου νεοεμφανιζόμενου δημοσιογράφου θα προσφερθεί επίσης επαγγελματική εμπειρία σε συνεργαζόμενο μέσο ενημέρωσης.
 

Οι νικητές και οι νικήτριες θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής του βραβείου δημοσιογραφίας Lorenzo Natali στις Βρυξέλλες αργότερα εντός του 2023.
 

Ιστορικό

Το βραβείο είναι αφιερωμένο στον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Lorenzo Natali, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση και την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών πολιτικών. Τα τελευταία τριάντα χρόνια το πνεύμα του παραμένει ζωντανό μέσω του βραβείου, που τιμά δημοσιογράφους των οποίων οι ιστορίες αποτελούν πηγή έμπνευσης για αλλαγή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το βραβείο το 1992.

Οι προηγούμενοι νικητές και νικήτριες αναφέρονται στον ιστότοπο του βραβείου Lorenzo Natali.
 

Για περισσότερες πληροφορίες

Υποβάλετε υποψηφιότητα για το βραβείο δημοσιογραφίας Lorenzo Natali 2023 εδώ