Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ασκεί πιέσεις για την επιτάχυνση της δράσης παγκόσμια και για να συνεχίσει η ΕΕ να ηγείται των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του με 527 ψήφους υπέρ, 134 ψήφους κατά και 35 αποχές σχετικά με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου.

Με στόχο την επίσπευση της δράσης για το κλίμα, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να αντικαταστήσει η ΕΕ το τρέχον 10ετές σχέδιο με ένα πενταετές χρονοδιάγραμμα για όλες τις χώρες. Όλες οι άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά στην ΕΕ έως το 2025 και καλούν όλες τις άλλες χώρες να λάβουν παρόμοια μέτρα.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, όλα τα κράτη της G20 θα πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο και να δεσμευτούν για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το αργότερο έως το 2050. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούν την Επιτροπή να δημιουργήσει μια διεθνή ομάδα για το κλίμα με άλλες χώρες, σημαντικές παραγωγούς εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο τον καθορισμό κοινών προδιαγραφών και την ενίσχυση των προσδοκιών σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ άλλων, μέσω ενός κοινού μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα.

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους να αυξήσουν την ετήσια χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κατά 100 δισ. δολάρια το λιγότερο, αυξάνοντας το ποσό αυτό από το 2025, όταν οι αναδυόμενες οικονομίες θα κληθούν κι εκείνες να συνεισφέρουν. Θα πρέπει να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης, ο οποίος θα περιγράφει τη δίκαιη συνεισφορά κάθε ανεπτυγμένης χώρας στο εν λόγω σχέδιο χρηματοδότησης. Επιθυμούν ακόμη να διασφαλίσουν ότι όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούν να συμμετάσχουν στην COP26 παρά τους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία COVID-19.