Ένα νέο έργο που χρηματοδοτείται από το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης (TSI) της Επιτροπής θα βοηθήσει την Ελλάδα να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της για την αντιμετώπιση των φυσικών και περιβαλλοντικών καταστροφών. Η Ελλάδα πλήττεται από όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν αυξανόμενο αριθμό πυρκαγιών και πλημμυρών, όπως ήταν οι πρωτοφανείς πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021.

 

Το έργο, το οποίο παρουσιάζεται, θα βοηθήσει το ελληνικό Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για διάστημα 30 μηνών. Θα βοηθήσει το Υπουργείο να συντονίσει δράσεις ετοιμότητας, αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Το έργο θα περιλαμβάνει την εκπόνηση μιας στρατηγικής διαχείρισης κινδύνων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της πολιτικής προστασίας, την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης με συγκεκριμένα μέτρα για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη δημιουργία ενός ενιαίου συντονιστικού μηχανισμού των διάφορων φορέων και των οργανισμών πολιτικής προστασίας σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης.

 

Το Τεχνικό Μέσο Υποστήριξης παρέχει σε όλα τα κράτη μέλη εμπειρογνωμοσύνη για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη. Η στήριξη που προσφέρει η Επιτροπή βασίζεται στη ζήτηση και είναι εξατομικευμένη για το κάθε κράτος μέλος. Από το 2017, το Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και το Τεχνικό Μέσο Υποστήριξης έχουν υποστηρίξει πάνω από 1.400 μεταρρυθμιστικά έργα σε όλα τα κράτη μέλη.

 

Πέρυσι, το TSI στήριξε ένα έργο του ελληνικού Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, για να βοηθήσει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής των πυρκαγιών της βόρειας Εύβοιας, στην αποκατάσταση και στην ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας.

Περισσότερα: https://greece.representation.ec.europa.eu/news/meso-tehnikis-ypostirixis-tsi-i-epitropi-boithaei-tin-ellada-na-antimetopisei-tis-fysikes-kai-2022-11-22_el