Οι περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί στην ΕΕ επισκέπτονται κυρίως κατά συγκεκριμένους μήνες του έτους. Πολύ συχνά, η ζήτηση επικεντρώνεται έντονα σε μερικούς μόνο μήνες, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το 2021, σε επίπεδο ΕΕ, το 43 % του συνόλου των τουριστικών διανυκτερεύσεων κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκε σε μόλις δύο μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σε σχεδόν τρεις από τις τέσσερις περιφέρειες της ΕΕ (172 από τις 234 περιφέρειες της ΕΕ με διαθέσιμα στοιχεία), ο Αύγουστος ήταν ο μήνας με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων, ακολουθούμενος από τον Ιούλιο σε 40 περιφέρειες της ΕΕ. Ο Οκτώβριος ήταν ο κορυφαίος μήνας για 15 περιφέρειες της ΕΕ· Αυτό ίσχυε και για ορισμένες από τις περιοχές όπου βρίσκονται μεγάλες πόλεις, όπως το Παρίσι, η Ρώμη, το Βερολίνο και άλλες.

Κορυφαίοι μήνες ο Ιούλιος και ο Αύγουστος

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι 2 πρώτοι μήνες στις περισσότερες περιφέρειες της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία (178 από τις 234 περιφέρειες). Δέκα περιφέρειες ανέφεραν 60% ή περισσότερες τουριστικές διανυκτερεύσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η υψηλότερη εποχικότητα καταγράφηκε στη βουλγαρική περιοχή Yugoiztochen (71%), όπου επτά στις δέκα διανυκτερεύσεις ήταν στη διάρκεια αυτών των δύο μηνών. Ακολούθησαν η κροατική περιφέρεια Γιαντράνσκα Χρβάτσκα (69%) και η Σεβεροϊστόχεν (68%) στη Βουλγαρία.

Για τις περιοχές με τη χαμηλότερη εποχικότητα, οι δύο μήνες με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις διέφεραν. Η λιγότερο τουριστική ισπανική περιφέρεια Ciudad de Melilla ανέφερε τη χαμηλότερη εποχικότητα στην ΕΕ, με το 23% των τουριστικών διανυκτερεύσεων το 2021 να είναι κατά τη διάρκεια των μηνών Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ακολούθησαν η γαλλική περιφέρεια Île-de-France (24%), η οποία περιλαμβάνει το Παρίσι, για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, και τη βουλγαρική περιφέρεια Yugozapaden (25%) για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.


 

Περισσότερα: Summer months rule tourism seasonality in EU regions - Products Eurostat News - Eurostat (europa.eu)