Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ εργάζονται για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν από τις 6 ως τις 9 Ιουνίου, από την παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση των πληροφοριών που έχουν στόχο να πλήξουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία.
 

Οι ευρωπαϊκές εκλογές αποτελούν έναν από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Θεσμικά όργανα, αρχές, φορείς της κοινωνίας των πολιτών και ελεγκτές γεγονότων, όπως το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προτύπων Ελέγχου Γεγονότων και ο ιστότοπος EUvsDisinfo, έχουν εντοπίσει και αποκαλύψει τους τελευταίους μήνες πολλές προσπάθειες εξαπάτησης των ψηφοφόρων μέσω παραποιημένων πληροφοριών.

 

Οι απειλές είναι υπαρκτές, αλλά το ίδιο ισχύει και για τις συλλογικές αντιδράσεις της ΕΕ. Βάσει της σαφούς εντολής των πολιτικών ηγετών, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια τη χειραγώγηση των πληροφοριών και τις παρεμβάσεις από το εξωτερικό, καθώς και την παραπληροφόρηση. Η ολοκληρωμένη αντίδρασή μας στην παραπληροφόρηση επικεντρώνεται στα εξής:

·       Ανάπτυξη πολιτικών για να ενισχυθούν οι δημοκρατίες μας, να καταστεί δυσχερέστερη η κατάχρηση των διαδικτυακών πλατφορμών από τους φορείς παραπληροφόρησης, και να προστατευτούν οι  δημοσιογράφοι και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης·

·       Ευαισθητοποίηση του κοινού για την παραπληροφόρηση, καθώς και για την ετοιμότητα και την αντίδρασή μας·

·       Ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας έναντι της παραπληροφόρησης μέσω του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας και του ελέγχου γεγονότων·

·       Συνεργασία με άλλα θεσμικά όργανα, εθνικές αρχές ή τρίτα μέρη.


Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της Επιτροπής, οι συννομοθέτες ενέκριναν και ορισμένα σημαντικά νομοθετήματα, όπως η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη και ο κανονισμός για τη διαφάνεια και τη στόχευση της πολιτικής διαφήμισης. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας της Επιτροπής, η Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις εξωτερικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (καθώς και αυτή που τη διαδέχθηκε) επισήμανε επίσης το ζήτημα των εξωτερικών παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, και συνέστησε σε όλη την κοινωνία να συμβάλει, μεταξύ άλλων μέσω μη νομοθετικών μέτρων, στην αντιμετώπισή τους.
 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.