Διαδικτυακή εκδήλωση - με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ - με στόχο τη συζήτηση για τη σημασία της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τομείς που αφορούν στην καθημερινή μας ζωή, με τη συμμετοχή των πολιτών μέσα από ερωτήματα.
Η σημασία και οι προκλήσεις από τη 40χρονη συμμετοχή της Ελλάδας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής εκδήλωσης που  που διοργάνωσαν το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας (με φορέα υποδοχής το Perrotis College- Αμερικανική Γεωργική Σχολή), το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Αφορμή για την τέλεσή της, στην οποία συμμετείχαν σημαντικοί ομιλητές, ήταν η συμπλήρωση τεσσάρων δεκαετιών από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Εφόρων του Perrotis College και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, William J. Bennington, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι το Perrotis College είναι ο φορέας υποδοχής του Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πλούσιο έργο του. «Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες», υπογράμμισε και περιέγραψε την υπεραιωνόβια πορεία του ιδρύματος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ιδρυτή της Σχολή, Dr. John Henry House. Εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Σχολής και του Perrotis College στην «Πράσινη Συμφωνία», βάσει τη οποίας η Ε.Ε. θα καταστεί μέχρι το 2050 κλιματικά ουδέτερη.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, χαρακτήρισε την εκδήλωση «ευκαιρία αναστοχασμού». «Ο πολίτης δικαιούται να γνωρίζει, ώστε να μπορεί να καθορίζει και την πορεία της χώρας. Η ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. αποτελεί τη φυσική κατάληξη της επιλογής του 1821. Στα 40 χρόνια της ευρωπαϊκής πορείας της, η Ελλάδα άλλαξε ριζικά», τόνισε. 
Την κεντρική ομιλία για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε., έκανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς o οποίος τόνιζε μεταξύ άλλων ότι «Τα τελευταία 40 χρόνια αποτελούν τη μακρύτερη περίοδο ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας που γνώρισαν οι Έλληνες. Η Ελλάδα πέτυχε τα 40 χρόνια που ανήκει στον ευρωπαϊκό πυρήνα, όσα δεν πέτυχε τα προηγούμενα 160 χρόνια της νεότερης ιστορίας της. Είναι αυτή η ευρωπαϊκή Ελλάδα που κατέκτησε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής που προστατεύει αλλά και δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους».