Στις 1η Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε  στις Βρυξέλλες η πέμπτη Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για την Εκπαίδευση. Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, άνοιξε την εκδήλωση, στην οποία  συμμετείχαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερΛάιεν, ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν επίσης υπουργοί από τα κράτη μέλη, βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι της Επιτροπής των Περιφερειών και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, καθώς και ενδιαφερόμενα μέρη απ’ όλη την Ευρώπη. Η φετινή σύνοδος κορυφής για την εκπαίδευση εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 και έδωσε σε πολλούς νέους τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους στις συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνόδου. Οι σημερινοί νέοι είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση των κοινωνιών μας. Οι νεαροί συμμετέχοντες εξέφρασαν τις απόψεις τους στις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τις επενδύσεις σε ποιοτική και συμπεριληπτική εκπαίδευση σε όλα τα κράτη μέλη, σχετικά με τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες καινοτομίας που προφέρει η στρατηγική για τα πανεπιστήμια, καθώς και σχετικά με τον ρόλο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στην ανάπτυξη γνώσεων και στη διαμόρφωση συμπεριφορών και αξιών.  Συζήτησαν επίσης πώς μπορούν να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση, καθώς και τον δυνητικό αντίκτυπο των ψηφιακών δεξιοτήτων στους σπουδαστές σε διάφορα επίπεδα της μαθησιακής και επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

Η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για την Εκπαίδευση  προσφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα μια μοναδική ευκαιρία να προβεί σε απολογισμό της προόδου που έχει επιτευχθεί, ιδίως στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης, να ανταλλάξει βέλτιστες πρακτικές και να εξετάσει τις μελλοντικές προκλήσεις και ευκαιρίες.